blurry afbeelding van pen en envelop

Oktober: Terugblik open forum, locatiegesprekken en logboek

In deze nieuwsbrief houdt de Staatscommissie rechtsstaat je op de hoogte van haar activiteiten en de laatste ontwikkelingen.

Zo publiceren we binnenkort het verslag over de ervaringen die bezoekers deelden tijdens het open forum op 20 oktober.

In deze nieuwsbrief lees je onder andere het aangrijpende verhaal dat commissielid Marc Hertogh deelde tijdens het open forum. Hij vertelt hoe een ouder echtpaar uit Groningen jarenlang probeerde een schadevergoeding voor hun huis te krijgen. 

Staatscommissie luistert naar ervaringsverhalen tijdens open forum

Op 20 oktober vond het open forum van de Staatscommissie rechtsstaat plaats in de Social Impact Factory in Utrecht. Bezoekers van het open forum konden vragen stellen en ervaringen delen tijdens het plenaire deel, een van de deelsessies of tijdens de afsluitende borrel. 

Lees meer en bekijk de foto's

Deelnemers van de deelsessie zijn in gesprek
Beeld: ©Marieke Duijsters / Staatscommissie rechtsstaat

Commissielid Marc Hertogh over 'De terugkeer van de burger in de rechtsstaat'

'Ik neem u graag even mee naar het Noorden. Zo’n half uurtje rijden van Groningen, in het dorpje Zevenhuizen, woont het hoogbejaarde echtpaar Groefsema. Meine is 82 en zijn vrouw Trientje 83. Sinds 1970 wonen ze met veel plezier in het dorp. Maar in de jaren negentig krijgen ze te maken met de gevolgen van de gaswinning.' 

Lees de blog van Marc Hertogh, hoogleraar rechtsssociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en commissielid van de Staatscommissie rechtsstaat.

Marc Hertogh spreekt in microfoon
Beeld: ©Marieke Duijsters / Staatscommissie rechtsstaat

Inwoners van Waalwijk in gesprek over de rechtsstaat

Op maandag 30 oktober vindt het eerste locatiegesprek plaats met burgers over de rechtsstaat, in Waalwijk. De inwoners van de betrokken gemeenten wordt gevraagd naar hun ervaringen met de rechtsstaat: waar lopen zij tegenaan? Wat gaat er goed, en wat kan er beter?

Lees meer over het locatiegesprek

Visual waarop de staatsmachten staan weergegeven en de thema's van de locatiegesprekken worden benoemd
Beeld: ©Funk-e / Staatscommissie rechtsstaat