Studenten helpen Staatscommissie rechtsstaat

Studenten juridische bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) hebben de opdracht gekregen om concrete voorstellen te bedenken voor het versterken van de rechtsstaat. In december presenteren zij hun ideeën aan de Staatscommissie rechtsstaat.

Tijdens een college op 8 september kregen de studenten uitleg over de Staatscommissie rechtsstaat van Marc Hertogh en Wubbo Wierenga. Marc Hertogh is staatscommissielid en hoogleraar rechtssociologie aan de RuG en Wubbo Wierenga is adjunct-secretaris van de staatscommissie.

De opdracht

De studenten kregen de opdracht om manieren te bedenken om de interactie tussen burgers en staatsmachten te verbeteren. Ze houden hierbij rekening met de volgende thema’s:

  1. Verbinding met de samenleving
  2. Het belang van procedurele rechtvaardigheid
  3. Een systeem dat iets voor elkaar krijgt

Omdat de voorstellen moeten kunnen worden opgenomen in een rechtsstaatagenda, moeten de studenten ook nadenken over de vragen wie de voorstellen gaat uitvoeren, wie de opdrachtgevers zijn en hoe ze kunnen zorgen voor duurzame uitvoering.

Frisse blik

De studenten zijn hiervoor gevraagd omdat zij een frisse blik hebben en een carrière in de rechtsstaat voor zich hebben. Zij hebben er zelf dus belang bij dat de rechtsstaat goed functioneert. Daarnaast zijn Hertogh en Wierenga van mening dat de combinatie van rechten en bestuurskunde een goede basis legt om concrete oplossingen te bedenken.

Award

Dat deze opvatting terecht is bleek vorig jaar al, toen de studenten van Hertogh adviseerden in een lopende wetgevingsprocedure voor de Tweede Kamer, en met succes. De studenten mochten hun ideeën presenteren aan de Kamerleden, die onder de indruk waren van de kwaliteit van hun adviezen. Hertogh won hiermee zelfs de Best Practice in Teaching & Learning Award 2023.

Deadline

De studenten hebben tot december de tijd hun voorstellen voor te bereiden. Dan zullen zij hun ideeën presenteren aan de Staatscommissie rechtsstaat. Wie weet krijgen de beste voorstellen een plek in het uiteindelijke adviesrapport van de staatscommissie, dat in juni 2024 verschijnt.

Wubbo Wierenga in gesprek met studenten
Beeld: ©Staatscommissie rechtsstaat